Deze blog gaat verder op het stappenplan dat we jullie gaven voor het maken van een mal. In deze blog nemen we jullie mee doorheen het proces om met die mal een prothese te maken.

Voor het vervaardigen van deze prothese kan je verschillende producten gebruiken. In deze blog focussen we op het maken van een prothese met siliconen. Wil je liever een eenvoudigere manier? Lees in deze blog hoe je een prothese met latex of en gelatine kan maken. 

Door gebruik te maken van siliconen, kan je heel realistische protheses maken. In deze blog overlopen we de voordelen van siliconen, hoe je een mal moet voorbereiden en nemen we je mee door het proces voor het creëren van protheses.

Voordelen

De voordelen van siliconen zijn:

  • dat ze flexibel zijn en hierdoor soepel meebewegen met de huid.
  • dat ze vochtbestendig zijn en dus onderhevig aan verschillende klimaatomstandigheden. Het kan bijvoorbeeld tegen zweten van de hitte maar ook tegen water van de regen.
  • dat het een transparante finish heeft. Hierdoor kan je ze kleuren met verschillende producten zoals Silicone Colorizer, Flocking colors, Bic Activator of Supracolor. Zo kan je voor een huidskleur gaan of een kleur naar keuze.

Voorbereiding

Hoe moet je een mal voorbereiden?

  • Reinig de mal met isopropyl alcohol. Dit zal de mal schoonmaken en de restjes van vorige protheses of stofresten verwijderen.
  • Spray vervolgend de mal enkele malen in met de Release agent spray. Vergeet daarbij zeker niet de diepere delen van de mal in te spuiten. Dit zal ervoor zorgen dat de prothese niet meer kleeft aan de mal wanneer je deze er uit haalt.
  • Voorzie de mal tot slot van 2 of 3 laagjes Syncap. Dit is een synthetisch product dat een plastiek laagje vormt. Door Syncap te gebruiken, ga je de prothese inkapselen. De voordelen hiervan zijn dat je de prothese makkelijker kan verwijderen uit de mal en dat je de randjes van de prothese mooier met de huid kan inblenden. Syncap kan aangebracht worden met een penseel met natuurlijke haren zoals bijvoorbeeld art 2591 of met behulp van de airbrush.
    Belangrijk: Zorg ervoor dat je in en goed geventileerde ruimte zit, wanneer je werkt met Syncap.

Ingieten

Vervolgens gaan we verder met het ingieten van de siliconen. 

Platsil gel* is een silicone met 1:1 verhouding. Dat wil zeggen wanneer je een gelijke hoeveelheid van A en B mengt, ontstaat het gewenste resultaat. Platsil gel komt in verschillende hardheden voor, van 00 tot 25. Wanneer je huid wilt nabootsen ga je best voor een 00 of 10. Beide zijn tamelijk zacht en kunnen nog verdunt worden door Platsil Deadener* toe te voegen. 

Vervolgend bepaal je hoeveel siliconen je nodig hebt. Zodra je dit bepaalt hebt weeg je gelijke delen af in twee aparte bekers, namelijk A en B. Op die manier heb je meer werktijd voor het bepalen van de juiste kleur. 

Kleuren

Om siliconen te kleuren kan je gebruik maken van verschillende producten. Silicone colorizers*, Flocking colors, Supracolor en Alcohol make-up. In het onderdeel hieronder praten we over het (voor)kleuren van de silicone. Dit kan enkel met silicone colorizer en flockings. Later wanneer de prothese gemaakt en gekleefd is, kunnen we deze kleuren met alcohol make-up en Supracolor.

Silicone Colorizer

Voeg een minimale hoeveelheid silicone colorizer toe aan beide bekers A en B tot je de gewenste kleur hebt. Een kleine tip die we meegeven is door een stip te tekenen op je mengstokje. Zo kan je zien hoe dekkend of transparant jouw gekleurde siliconen zijn. Wil je een huidtint? Zorg dan dat je dezelfde transparantie als de natuurlijke huidtoon behoudt. 

Flocking Colors

Vervolgens kan je flocking colors bijvoegen om de ondertoon meer te laten matchen met de kleur van je model. Dit kan je bereiken door de primaire kleuren toe te voegen. Lees de blog over ondertonen als je hier graag mee info over wilt. Flockings bestaan in verschillende kleuren en zijn kleine vezels die gelijken op die van de huid. Wanneer je de gewenste huidskleur en ondertoon hebt kan je beide bekers A en B mengen. 

Mal vullen

Giet de siliconen vanop een ruime afstand in de mal. Hierdoor heb je een kleinere straal silicone en is de kans op luchtbellen kleiner. Gebruik een make-up plaatje om de silicone plat te strijken. 

Wanneer je teveel silicone hebt, zal deze in het afvoerkanaal rond de prothese lopen. Dit kan je nadien verwijderen met een oorstokje. Laat de prothese vervolgens enkel uren rusten. 

Voorzie tot slot de prothese van nog 1 tot 2 laagjes Syncap. 

Verwijder tot slot voorzichtig de prothese uit de mal. Poeder de prothese (aan beide kanten) met Translucent Powder en maak voorzichtig de randjes los. Werk rustig en neem hiervoor je tijd. 

Producten met een “*” zijn enkel te verkrijgen op bestelling. Indien je deze wilt aankopen, mag je ons gerust een mailtje sturen.

Shoppen