Flat mould making

Een flat mould is een mal die gebruikt wordt voor het maken van 3 dimensionele effecten, ook protheses genoemd. Deze mallen zijn erg populair in de special effects wereld omdat ze relatief makkelijk te maken zijn en snel in gebruik. Flat moulds zijn mallen met een platte kleefzijde. Je hebt hiervoor dus geen ‘life cast’, lichaamsafdruk nodig. Het voordeel van molds/mallen is dat je hiermee meerdere keren dezelfde wonde kan namaken. In tegenstelling tot waxen, bewegen deze makkelijk mee met de huid. Je kan ze dus op de bewegende delen van het lichaam kleven. Daarbovenop zijn ze relatief snel te kleven en hebben ze een lange levensduur op set.

Boetseren

Wanneer je een idee hebt van de creatie die je wilt maken, kan je beginnen. Hiervoor heb je een karton, monsterclay en modelleertools nodig. Binnen het Kryolan gamma zijn er verschillende modelleertools: houten, ijzeren of een toolbox. Monsterclay is een wax op oliebasis. Speciaal ontworpen voor het sculpten. Het is een vrij harde consistentie die kan opgewarmd worden door middel van je handen of in de microgolfoven. Wanneer je de klei opwarmt in de microgolfoven zal die van binnenuit zachter beginnen worden. Na 2 min heb je een plasticine-achtig volume. Wanneer je de klei langer in de oven plaatst ( 3-4 min) zal deze vloeibaarder worden tot een fascinerende vloeistof.  De eigenschap van waxen op oliebasis is dat ze niet uitharden wanneer ze in aanraking komen met lucht. Je hebt dus een oneindige werktijd in tegenstelling tot klei op waterbasis.

Stap voor stapKryolan Mal

Het karton dient als werktableau. Hierop kan je je creatie maken en hiervan zal achteraf ook de mal gemaakt worden. Plaats de
monsterclay op het karton.

In de eerste stap gaan we de creatie maken in volumes / een ruwe schets van hoe groot je de prothese wilt.

Daarna, in de tweede stap, kan je met de modelleertools vorm geven aan jouw sculpt. Zorg in deze stap  dat de randen van je sculpt uitblenden. Dit zorgt ervoor dat je achteraf je prothese makkelijker kan kleven en een natuurlijkere overgang met de huid hebt.

Tot slot breng breng je in de derde stap detail in je werk. Denk aan fijne rimpels, poriën, structuur,.. dit kan met een poriënspons, tandenstoker of modelleertools. Dit proces kan je vergelijken met pottenbakken. Eerst plaats je de hoeveelheid klei en maak je een ruwe constructie van hoe de pot er zal uitzien. Pas daarna vorm je uit dat volume de eigenlijke vorm van de pot en als allerlaatste stap breng je detail toe. Wanneer je volledig tevreden bent met hoe je sculpt eruit ziet, bouw je er een klein muurtje rond ( ong. 0.25mm hoogte). Dit zal ervoor zorgen dat je prothese makkelijker kan kleven.

Kryolan Mal voor hoorntjesAfgieten

Om de mal af te gieten maken we een boord rond de prothese waarin we onze silicone kunnen gieten. Dit kan door een muur te bouwen met monsterclay, een plastiek doos, legoblokjes,.. Door het gebruik van legoblokjes kan je telkens zelf bepalen hoe groot jij jouw mal wil maken. Voorzie je boord en alle zichtbare delen karton van een laagje vaseline of Mold Release Spray. Dit zorgt ervoor dat je mal beter zal loskomen. Wanneer alles goed is ingevet kan je beginnen ingieten. Dit kan met gelatine of silicone. Let op: gelatine is wateroplosbaar en niet hitte bestendig. Om een mal te maken uit silicone kan je meerdere soorten gebruiken. Een aanrader is HPS – A10F , ook wel silicone genoemd. Deze bestaat in een slow en een fast set. Het verschil hierin is de tijd om met het product te werken. Dit is een  witte silicone die ook gebruikt wordt om protheses mee te maken. Meng gelijke delen van de twee componenten tot een homogene massa. Laat de mal na ingieten enkele uren rusten. Na uitharding heb je een tamelijk zachte en plooibare mal. Klaar om de mal te gebruiken.

Wil je leren hoe je deze Special Effects looks kan creëren met behulp van onze SFX-specialist? Bekijk dan zeker onze events!